Saturday, August 27, 2011

Ramadhan, aku akan merinduimu

Assalamualaikum

Alhamdulillah esok hari yang ke-27 kita berpuasa tahun ini. Semoga amalan-amalan kita semua diterima oleh Allah

Tadi balik dari terawih duduk jap dekat depan tv. tukar-tukar channel tiba-tiba ada hum saath saath hain !!! my favourite hindustan movie. dah lama dah cerita ni. rasanya masa sekolah rendah@menengah. apa lagi, layan je la. susah nak cari filem hindustan yang serupa ini sekarang. saya pun dah tak follow filem-filem hindustan yang terbaru-baru ini. pencemaran mata! hahaha. hum saath saath hain memang all time favourite la =)

I would like to congratulate to all the award winners for this coming IIUM convocation. to nik rashidah, paeh my ex-rumet, nadzlia my ex-deskmate..you guys are awesome giler!! tahniah!! and for all engineering graduates especially my classmates!! we managed to complete it together!

and also to my best friend fi dunya wal akhirat, saed ko lagi super-duper awesome. saed is going to UK for her master. not ulu kelang but the REAL UK, ok? congratz for getting the sponsorship. I am very proud of her. she worked really hard for making this a reality. i know how much she desire for this opportunity. her BIG DREAM. semoga bertemu jodoh di UK !!! haha. bestnya dapat mengejar apa yang diimpikan.

ok so i am going to continue with 3 idiots..no..i mean helping my ibu for raya preparation! lol !!



Monday, August 22, 2011

pada suatu petang

nampak tak gambar ramai-ramai kat atas tu. ada cerita ni

saya: cuba cari mak ya dalam gambar ni
aisya: mana mak ya. tak nampak pun
(puas la dia tengok dengan dekat gambar di atas. dipusing-pusing laptop saya ni.)

saya: tak jumpa ke?
aisya: *kerut dahi*
saya: ni..!
aisya: ye, betul!
(ni siapa yang suruh, siapa yang cari ni?)

lepas 5 minit...

aisya: mana mak ya ni tak ada pun (masih mode mencari saya dalam gambar di atas)
aisya: ha..ni pon. nape mak ya kat bakang*. aisya tak nampak ha..cam mana?
saya:ok la lainkali mak ya kat depan
aisya: boleh? (sambil mengangkat kenings)
saya: baiklah...

*kosa kata
bakang:belakang

sekian

Sunday, August 21, 2011

iftar

ramadhan juga sinonim dengan family gathering

sabtu pertama bulan ramadhan setiap tahun menjadi kebiasaan untuk berbuka bersama saudara-mara sebelah ayah. Alhamdulillah.

sabtu kedua bulan ramadhan tahun ini berbuka kami satu keluarga 15 orang. Alhamdulillah.

hari ini, sabtu ke-tiga bulan ramadhan berbuka bersama saudara-mara sebelah ibu di rumah mak cik. they are very LOUD !!! yeay, i like. loud here mean they all sangat MERIAH !!! I ENVY ! Alhamdulillah.


Friday, August 19, 2011

maaf

i always wish to have a younger sister since my younger brother is not so nice to me

what would it be like to have a younger sister huh? i guess i can:

1) order her around sesuka hati(hahaha)

2) tolong angkat barang bila saya masuk kolej

3) ajak keluar bila bosan duduk rumah

those will only benefit me, but we can also do something nice together like:

1) watch movie together and of course i will treat her

2) scold each other (is this nice atul?..yeah sometimes we need it)

3) sharing stuff, clothes (if we have the same size)

4) get opinion on something

5) shouting together!!

unfortunately, those will only be a dream la

blog ini ditulis bersempena adik saya amir yang berbuka di luar bersama rakan-rakannya and he is only 17....(bunyi macam seperti tak puas hati)

i should be very thankful, at least i have a superb sister!
************************************************
baiklah saya maafkan ayah hari ini sebab marah saya tadi
saya baru je plan tak nak kawan ayah
ibu pun takut nak tepon ayah
terpaksa minta kakak yang sedang bekerja tepon ayah tanya beli makanan apa hari ini
kakak pula pening kenapa pula dia yang kena tepon ayah
rupa-rupanya ayah pening+stress sebab kerja
padan muka encik muda yang sombong kena marah dengan ayah saya
ayah saya garang tau tapi baik
and he bought my favorite dish and also durian!!! yummy

like always, do not forget to pray!

Friday, August 12, 2011

mengembara

meninggalkan bilik seharian telah mengakibatkan bilik ini seperti dilanggar garuda

apa yang telah han buat ?

tak cukupkah kasih-sayang yang mak ya berikan sejak han kecil lagi?

sehingga han sanggup membawa konco-konco han 2 orang yang setia itu membuat onar di bilik mak ya

sampai hati han menconteng sampul surat mak ya dengan bintang-bintang seakan bintang naruto

apa han ingat itu twinkle-twinkle little star yang selalu mak ya dendangkan ke?

hari ini telah menemankan seorang sahabat ke uni untuk menghantar borang permohonan menyambung pengajian ke peringkat master

dan kami telah pergi dengan menaiki public transport !! yeay !!! ok bukan secara keseluruhan sebenarnya

mula naik kereta kakak kawan sehingga ke station lrt titiwangsa

ingatkan boleh terus ke station gombak tapi rupa-rupanya tidak boleh!!!

kena tukar kat station masjid jamek !! kahkahkah

takpe tak tahu kena belajar

ok setelah selesai perselisihan faham dengan kakak lrt titiwangsa (kakak tu siap tunjuk peta perjalanan lrt lagi) kitorang pun naik la lrt itu

dalam lrt dok pikir-pikir adakah ini bukan lrt tetapi star? entahlah

tiba-tiba terasa seperti pelancong yang sedang mengembara pula kerana tiada ketahuan arah jalan

menarik juga

tak la bosan memandu di lebuh raya seperti selalu (tipu selalu ke?)

akhirnya sampai jua di uni pada jam 10 pagi

urusan kat centre of postgraduate study tu tak lah lama mana pun

alhamdulillah, kawan pun dah senang hati sebab urusan dah selesai

kitorang pun buat la shooting sket kat tangga besar uni fufufu

tiba-tiba ada seorang lelaki bertanya di manakah finance division?

setelah membawa lelaki itu berjalan-jalan sekitar uni barulah menunjukkannya finance division yang sebenar (sebenarnya telah tersalah faham..kasihan)

kemudian naik cab dan lrt ke klcc

membeli magazine di kinokuniya

berkenalan dengan budak master di uni yang sama semasa di surau klcc

mereka sangat baik dan budiman

meronda-ronda membunuh masa menunggu kakak kawan habis waktu bekerja

pukul berapa entah kitorang naik kereta balik rumah

sampai rumah azan dah berkumandang

bismillah...

sekian

hari ini sangat menseronokkan kerana banyak perkara baharu yang dipelajari

alhamdulillah

Wednesday, August 10, 2011

pandulah dengan berhati-hati

kalau hari-hari naik kereta dengan ayah setiap petang macam ni ada kemungkinan dapat serangan jantung.

jantung saya asyik tersentak je.

kelmarin, semalam, hari ini....

ayah drive macam nak langgar orang je.

aduhai-aduhai.

alhamdulillah, backpain dah kurang.

Saturday, August 6, 2011

Ramadhan is here

Assalamualaikum

Ramadhan datang lagi

Ramadhan itu kisahnya

ada malam lailatul qadr

sahur

iftar

solat malam

pahala berganda

bulan ibadah

jadi selamat beribadah kalian!

(entry yang tak serupa enty pun)