Saturday, September 11, 2010

Eid Mubarak



taqaballahu minna wa minkum (May Allah accept it from me and you)

baru lepas makan buah langsat yang kak bee bawak dari kampung. sangat manis. aidilfitri tahun ini seperti yang lepas-lepas. ramai orang berkunjung ke rumah. tiba-tiba jadi rajin menolong di dapur. kena jadi rajin sebenarnya. kakak demam,she's not well. so saya take over the situation. hahahampeh

sampai hari ni pun saudara masih ramai yang bertandang dari pagi sampai malam. seolah-olah pesta riang ria. dan keadaan ini dijangka akan berlarutan sehinga esok. dan dijangka akan mula surut pada hari raya ke-empat dan ke-lima. sekian.

dan kuih raya semakin berkurang. lontong dan kuah kacang pun dah tinggal saki-baki. habis. alhamdulillah, ibu masak memang sedap. bak kata paeh "mak ko ada restaurant eh?"
tapi saya fikir ibu mana yang masak tak sedap kan?kalau ada pun mungkin saya sebab saya tak pandai masak. (insyaallah,Allah izin saya jadi seorang ibu in future)

dah ibu saya seperti biasa sangat kelakar. hari sebelum hari raya, ibu memandu kereta ke pasar. nak beli segala keperluan untuk memasak. habis beli dan nak pulang ke rumah, enjin kereta tak boleh start. saya dapat bayangkang riak kerisauan yang terpancar di wajahnya. ibu kata dia pinjam telefon cina kat bengkel kereta.

"aa boleh pinjam telefon?kereta saya rosak" nak telefon ayah la tu.
"boleh,boleh.."
ayah pun datang to the rescue. ayah,always be there.

ok dan tiba-tiba sekarang waktu dah malam. nak study optic sikit sebelum tidur. sehingga berjumpa lagi. like always, don't forget to perform your prayer !!



Wednesday, September 8, 2010

=(

jangan basuh
jangan lap

fine.
dah beberapa hari dia bekerja keras. penat. dan ada la someone yang akan kena nanti. and i am that someone. rasa macam dah lama tak kena dengan dia. jarang di rumah. bila balik hanya semalam dua. sad itulah yang saya rasa. jauh hati? jauh sekali. saya faham. saya dah biasa.

dia memang seorang yang sangat sangat garang. sejak dari dulu lagi. did i mention sangat sangat? tak pernah jumpa orang yang lagi garang dari dia. haha.

tapi saya sangat menghormatinya. dia baik hati dan suka buat sesuatu kerja itu sendiri. so kalau nak tolong kena fikir dua kali takut-takut lain pulak yang jadi. ramai pernah jadi 'mangsanya'. tapi dia peduli apa. andai ada yang tak berkenan pada pandangan matanya,siaplah!

apa yang dilakukannya hanyalah untuk menggembirakan ramai pihak. biar penat badan sendiri. biar sakit tulang sendiri. dia tetap melakukannya. untuk orang lain. bukan untuk dirinya. dan saya hanya mampu melihat. mampu memerhati. kerana saya dipihak yang tak mampu berkata apa. tangannya menggeletar. kakinya seolah tak mampu lagi menogkah dunia. desah nafasnya berat. bergenang mata setiap kali melihat fizikalnya yang semakin lemah. yang semakin dimamah usia.

hanya mampu berdoa. dipanjangkan usia. dikurniakan kesihatan dan kesejahteraan. saya rindu sentiasa rindukan dia. belum puas bermanja. belum puas berkasih. belum puas membalas jasa.

Friday, September 3, 2010

ECESA 063/071




















sesi fotografi level 4 commu/cie. buka puasa 063/071 comm/cie. lepas ni jamuan hari raya kot =)

afterall,it's final year insyaallah!