Sunday, November 22, 2009

ko sgt bnyk kekurangan!!!

wa...sy sgt malu...

ok citer bermule
saya ambil EC-Council Project Management cuti ni..dua hari pertama ialah tentang soft skill...ok soft skill semua..

hari pertama
bercakap di depan orang ramai!...dengan bertuahnya instructor telah memilih saya menjadi model wa....*menggelabah*...saya tak gemar bercakap di depan orang ramai ok..darah gemuruh la katakan...

saya pun cakap la..bla bla bla..topik bebas..dah habis cakap...tapi masa belum habis..adeh gelabah nak cakapa ape lagi nih tok?..malu seyh dah la cakap my ambition is to be an engineer in TM, but it seems so hard!...

malu..nampak sangat tak ade keyakinan@confidence,macam kanak2...ok nak sedapkan hati alah..diorang yang kat depan aku ni pun lebih kurang jer...

TAPI SEBENANRNYA TAK!!!!!
next is group activity..bila dah ade group activity mesti la ada presentation..sekali pandang macam bangang-bangang jer semua..*jangan terasa ok?!*..
bila start presentation mak aih!!...rahang jatuh ke bawah..WOW!!!..unexpected..so atul remember don't judge..don't judge...

outspoken,berkaliber,confidence,smart,quality,knowledgeable memang lah..wah bila teringat balik saya cakap depan diorang adeh lemahnya...ok diorang student fourth year yang sangat bagus ok..memang macam engineer..

second day..*soft skill lagi*..brothers smart bagai..paki kemeja,tie,slack,socks,kasut..wah! bagus..saya sangat bangga pelajar uia sebegini

hari ni interview pulak..siap buat mock interview lagi dan..
saya TERPILIH jadi antara model...wa kenapa instructor sangat suka memilih saya..

ok..banyak sangat silap and kena tegur time mock interview..jantung berdegup macam nak terkeluar..gelabah yang amat!!! macam real..
tok tok tok
come in!
...*jalan dengan confidence sambil senyum*...
morning. my name is nadiatul. i am here for an interview..*lupa nak shake hands,digelakkan oleh satu kelas*..nervous
I: awak tak shake hands lagi..where is your eye contact...one more time..

second time lupe nak greets..siap duduk before die suruh lagi..*digelakkan oleh satu kelas*...

ok interview pun start

I : tell me about your ambition.
me: bla bla bla
I:( menggangukkan kepala)..tell me your ability.
me: bla bla bla
I: we only have vacancy in sarawak branch so do u willing to travel?the place is far from town..u need to naik sampan..can eh?
I: ok..since i am from village it wouldn't be a problem for me n it might be a valuable experience for me as a starting....*satu kelas berkata wooaaa,sebenarnye nak ckp i am still single it wouldn't be problem for me to travel tapi lain pulak yang keluar*...
I: what is your expected salary?
me: since i am a fresh graduate i expect to get rm25oo..*sambil memainkan eye contact*..
I: oic.but we only can offer rm1800
me:...*menarik nafas*...ok since you gonna send me to a place out of town i think i don't need many things so it will enough for me..*satu kelas gelak suke rie*...
I: ...*senyum*...

ok saya sangat nervous even cume mock intvw tapi macam real.soalan yang remeh temeh..dengan seram sejuk lagi..instructor boleh nampak saya nervous sebab tone suara yang tak real,posture duduk yang rigid..tak relax and tangan saya yang tak duduk diam sebab nervous bukan sebab buat gaya ok!

dah la banyak sialap..english teruk..boleh pulak cakap ambition nak jadi manager of my department adeh macam tak sesuai MALU kat stdnt fourth year!!! ramai brothers!!!

kenapa saya dipilih?? ok baiklah saya belajar sesuatu..diorang yang lain sangat bagus..saya masih lagi banyak kekurangan..banyak yang kena diperbaiki.walaupun diorang nampak nervous tapi beliau pandai control,cakap bagus,tanya bagus,lawak lagi,happening giler la 2 hari ni...

macam2 character ada,antaranya dominan..*gaya bos*...nak buat kerja cepat,berkeyakinan,mendesak

ade yang berhati-hati..buat kerja step by step

ade yang steady jer..tak suka gelojoh
ade yang senyap tapi mungkin sedang berfikir
ade yang lawak..lawak giler

mase instructor ajar how to greet interviwer..(jalan confidence,senyum,shake hands,morning,i am here for intvw)..

I: awak lupe nak say morning
si lawak: dah madam.dia cakap dalam hati..*hahahahaha satu kelas gelak*..

banyak jugak la belajar..lagi2 ramai 4th year..nampak la diorang dah get ready untuk menempuh alm pekerjaan..ye saya sangat berbangga..

ok dah lewat nak tido.esok start project management yang sebenarnya..ya ALLAH permudahkanlah urusan ku

Sunday, November 8, 2009

achooo!

salam

semalam teman kak ana ke klinik dan dalam perjalanan ke sana hujan renyai..mula-mula biasa je lama-lama makin lebat pulak hujan tu...bila dah settle kitorang pun balik bilik...ingat nak mandi sebab kene hujan ttetapi tertidur pulak...

achhooo!..hari ni dah bersin 2 kali...wa...adakah saya akan DEMAM?!...saya ada lagi 3 paper!
redha...