Sunday, December 27, 2009

khalifah

saya belum lagi mendapat tempat untuk praktikal pada april 2010. tinggal 3 bulan sahaja lagi. risau, rakan-rakan seperjuangan ramai yang dah dapat. harus berusaha lagi.

hidup ini ada 2 objektif yang berlainan. setiap manusia yang diciptakan oleh Allah mesti menanam 2 objektif ini dalam diri masing-masing. itulah pesanan lecturerku. kita, manusia diciptakan oleh Allah di atas muka bumi ini ada tujuannya, ada misinya. yang pertama sebagai hamba-NYA, a'bdi dan yang ke-dua sebagai khalifah untuk mentadbir bumi dan segala isinya dengan bijaksana,wisely,penuh hikmah. yang mana tanggungjawab itu telah ditolak oleh makhluk-makhluk Allah yang lain.

kita, manusia yang sanggup menggalasnya. 'mampukah aku?' bertanya aku pada diriku. oleh itu, semestinya setiap manusia perlu ade 2 objektif dalam hidup iaitu sebagai hamba dan sebagai khalifah. objektif hidup sebagai hamba amat mudah tapi mencabar iaitu melaksanakan suruhan Allah dan meninggalkan larangan Allah seperti solat,puasa,zakat,menghormati ibu bapa dan segala ibadah-ibadah yang menunjukkan kehambaan kita kepada Allah.

bahagian yang sering kita tinggalkan adalah tanggungjawab sebagai khalifah. ingatan pada diri dan semua, apakah akan kita jawab kelak pada hari pembalasan, pada hari segala amalan dihitung bilamana Allah mempersoalkan "apa yang telah engkau sumbangkan sebagai khalifah di dunia". terdiam saya berfikir. selama ini saya hanya mengikut arus umpama sungai yang mengalir mengikut haluannya ke lautan. saya sendiri masih mencari diri. untuk berfikir tentang sumbangan saya kepada manusia dan bumi saya rasa suatu tugas yang amat besar.

lecturerku terus berbicara. beliau bilang setiap manusia ada misinya sendiri mengikut keunikan persekitarannya. perhatikan sekeliling kamu. apa yang kamu ada so that you can contribute something to your community. even a housewife pun ada misi dari Allah. Allah tidak menciptakan sesutu dengan sia-sia. for example a housewife can teach children in her neighborhood al-Quran. she has contribute something to the ummah.

kini saya diajar untuk menjadi seseorang pemikir dan penyumbang. bukan lagi sekadar seorang pendengar dan penerima. oleh itu, persiapkan diri dengan segala ilmu yang boleh dipelajari. bukan sekadar ilmu di kuliyyah semata. bukan sekadar ilmu untuk ijazahmu! tetapi lebih luas politik,geografi,sejarah. bahkan jika boleh kamu harus menguasai beberapa bahasa asing. ini semua persiapan untuk masa hadapan kerana kita tidak tahu apakah misi kita. di manakah Allah akn letakkan kita. kini masih sempat tapi sudah lewat jika umur kita sudah mencapai 30 tahun.

ayuh! bangunlah! wake up! open your eyes!

Thursday, December 3, 2009

cuti tinggal 3 hari

ok result dah keluar alhadulillah lulus semua walaupun tak cemerlang. project management pun dah lulus. birthday pun dah berlalu. some recent photos below


penat bermain makan aiskrim


mari melakar


ok smart

project management

Sunday, November 22, 2009

ko sgt bnyk kekurangan!!!

wa...sy sgt malu...

ok citer bermule
saya ambil EC-Council Project Management cuti ni..dua hari pertama ialah tentang soft skill...ok soft skill semua..

hari pertama
bercakap di depan orang ramai!...dengan bertuahnya instructor telah memilih saya menjadi model wa....*menggelabah*...saya tak gemar bercakap di depan orang ramai ok..darah gemuruh la katakan...

saya pun cakap la..bla bla bla..topik bebas..dah habis cakap...tapi masa belum habis..adeh gelabah nak cakapa ape lagi nih tok?..malu seyh dah la cakap my ambition is to be an engineer in TM, but it seems so hard!...

malu..nampak sangat tak ade keyakinan@confidence,macam kanak2...ok nak sedapkan hati alah..diorang yang kat depan aku ni pun lebih kurang jer...

TAPI SEBENANRNYA TAK!!!!!
next is group activity..bila dah ade group activity mesti la ada presentation..sekali pandang macam bangang-bangang jer semua..*jangan terasa ok?!*..
bila start presentation mak aih!!...rahang jatuh ke bawah..WOW!!!..unexpected..so atul remember don't judge..don't judge...

outspoken,berkaliber,confidence,smart,quality,knowledgeable memang lah..wah bila teringat balik saya cakap depan diorang adeh lemahnya...ok diorang student fourth year yang sangat bagus ok..memang macam engineer..

second day..*soft skill lagi*..brothers smart bagai..paki kemeja,tie,slack,socks,kasut..wah! bagus..saya sangat bangga pelajar uia sebegini

hari ni interview pulak..siap buat mock interview lagi dan..
saya TERPILIH jadi antara model...wa kenapa instructor sangat suka memilih saya..

ok..banyak sangat silap and kena tegur time mock interview..jantung berdegup macam nak terkeluar..gelabah yang amat!!! macam real..
tok tok tok
come in!
...*jalan dengan confidence sambil senyum*...
morning. my name is nadiatul. i am here for an interview..*lupa nak shake hands,digelakkan oleh satu kelas*..nervous
I: awak tak shake hands lagi..where is your eye contact...one more time..

second time lupe nak greets..siap duduk before die suruh lagi..*digelakkan oleh satu kelas*...

ok interview pun start

I : tell me about your ambition.
me: bla bla bla
I:( menggangukkan kepala)..tell me your ability.
me: bla bla bla
I: we only have vacancy in sarawak branch so do u willing to travel?the place is far from town..u need to naik sampan..can eh?
I: ok..since i am from village it wouldn't be a problem for me n it might be a valuable experience for me as a starting....*satu kelas berkata wooaaa,sebenarnye nak ckp i am still single it wouldn't be problem for me to travel tapi lain pulak yang keluar*...
I: what is your expected salary?
me: since i am a fresh graduate i expect to get rm25oo..*sambil memainkan eye contact*..
I: oic.but we only can offer rm1800
me:...*menarik nafas*...ok since you gonna send me to a place out of town i think i don't need many things so it will enough for me..*satu kelas gelak suke rie*...
I: ...*senyum*...

ok saya sangat nervous even cume mock intvw tapi macam real.soalan yang remeh temeh..dengan seram sejuk lagi..instructor boleh nampak saya nervous sebab tone suara yang tak real,posture duduk yang rigid..tak relax and tangan saya yang tak duduk diam sebab nervous bukan sebab buat gaya ok!

dah la banyak sialap..english teruk..boleh pulak cakap ambition nak jadi manager of my department adeh macam tak sesuai MALU kat stdnt fourth year!!! ramai brothers!!!

kenapa saya dipilih?? ok baiklah saya belajar sesuatu..diorang yang lain sangat bagus..saya masih lagi banyak kekurangan..banyak yang kena diperbaiki.walaupun diorang nampak nervous tapi beliau pandai control,cakap bagus,tanya bagus,lawak lagi,happening giler la 2 hari ni...

macam2 character ada,antaranya dominan..*gaya bos*...nak buat kerja cepat,berkeyakinan,mendesak

ade yang berhati-hati..buat kerja step by step

ade yang steady jer..tak suka gelojoh
ade yang senyap tapi mungkin sedang berfikir
ade yang lawak..lawak giler

mase instructor ajar how to greet interviwer..(jalan confidence,senyum,shake hands,morning,i am here for intvw)..

I: awak lupe nak say morning
si lawak: dah madam.dia cakap dalam hati..*hahahahaha satu kelas gelak*..

banyak jugak la belajar..lagi2 ramai 4th year..nampak la diorang dah get ready untuk menempuh alm pekerjaan..ye saya sangat berbangga..

ok dah lewat nak tido.esok start project management yang sebenarnya..ya ALLAH permudahkanlah urusan ku

Sunday, November 8, 2009

achooo!

salam

semalam teman kak ana ke klinik dan dalam perjalanan ke sana hujan renyai..mula-mula biasa je lama-lama makin lebat pulak hujan tu...bila dah settle kitorang pun balik bilik...ingat nak mandi sebab kene hujan ttetapi tertidur pulak...

achhooo!..hari ni dah bersin 2 kali...wa...adakah saya akan DEMAM?!...saya ada lagi 3 paper!
redha...

Wednesday, October 28, 2009

hari yang teruk!

You currently appear offline to Izreen Farah.

BUZZ!!!
atul_dconan: salam
atul_dconan: farah
BUZZ!!!
Izreen Farah: wsalam
atul_dconan: sihat?hehe
Izreen Farah: kak atul
Izreen Farah: sihat
Izreen Farah: kak atul sihat
atul_dconan: lin?laili?
Izreen Farah: watpe ni
atul_dconan: kite x sehat
atul_dconan: mate sembab
Izreen Farah: lin pon sihat
atul_dconan: nangis
Izreen Farah: laili pon sihat jgk
Izreen Farah: ye ke
atul_dconan: ye la
Izreen Farah: nape nangis ni?
Izreen Farah: kak atul kt mne ni?
Izreen Farah: kt umah ke?
atul_dconan: aah
atul_dconan: rumah
atul_dconan: mane tau?
Izreen Farah: teka je
atul_dconan: farah
Izreen Farah: nape nangis
Izreen Farah: cite la
Izreen Farah: bimbang la
atul_dconan: nota math 3 kite ade lg x?
Izreen Farah: xde
Izreen Farah: ade kt kwn
Izreen Farah: kak atul nk gne ek?
Izreen Farah: kalau kak atul nk gne, kte mntk kt kwn
atul_dconan: oh xpela
atul_dconan: nanti kte try tanye kwn2 lain dulu
atul_dconan: nk tgk ni cramer's rule
Izreen Farah: ok
atul_dconan: x ingt dah
Izreen Farah: kalau kwn kak atul pn xde gak, ckp kt kte ek?
Izreen Farah: nnt kte btaw kak atul nk gne
Izreen Farah: blaja cramer's rule lagi ek math5
Izreen Farah: kak atul ok x ni?
atul_dconan: ok kot
atul_dconan: takut repeat papers
atul_dconan: kite semakin malas study
atul_dconan: prestasi dah menurun
atul_dconan: hmm
atul_dconan: nk tido td tp x bole
atul_dconan: ngantuk
atul_dconan: tp cuak
Izreen Farah: study la ngan kwn
Izreen Farah: kalo akak mls je, suruh diorang cubit
Izreen Farah: hehe
Izreen Farah: gurau je
Izreen Farah: xpe, ade mase lagi ni
Izreen Farah: x pyh tdo, pegi study
Izreen Farah: ble da ngantuk sgt2 baru tdo
atul_dconan: ok
Izreen Farah: kak atul nangis sbb prestasi menurun ke?
atul_dconan: aah
atul_dconan: xkan sbb tgk anime kot
atul_dconan: hehe
atul_dconan: gurau je
Izreen Farah: ye la
Izreen Farah: mne taw
Izreen Farah: kak atul kn undetermined
Izreen Farah: hehe
Izreen Farah: gurau je
Izreen Farah: jgn marah nnt cpt tua
Izreen Farah:
Izreen Farah: kak atul be strong ok?
Izreen Farah: u can do it!!
Izreen Farah: berusaha je stakat yg mampu
Izreen Farah:
atul_dconan: takut
Izreen Farah is typing a message.
Izreen Farah: yakin la akak boleh!!!
Izreen Farah:
atul_dconan: baiklah
atul_dconan: terima kasih

Tuesday, October 27, 2009

.....looking for something..

yeah....
exam is just around the corner..
atul study now!...
what r u doing here?
go go go!

wah...
keje nak kene submit before final...
hurm tadi try buat assignment decision science dengan saed tapi tak berjaya!!!!
wa...sakit pale..
call rakan-rakan ye rakan-rakan lain belum start buat...
bukan nak tunjuk rajin buat awal sket dari diorang
tapi kitorang ade keje lain nak kene submit gak by this weekend...
wa next week final mak aih

off to bed...sakit pale

Tuesday, October 20, 2009

personality type quiz

hehe...

and your result is....

'You put your heart on your sleeve. when you're sad, angry or happy everyone knows it. you cant help it!. you're in touch with your emotions and are'nt afraid to share it. you tends to have lots of crushes(celebrities,friends,neighbors,you name it!) and you hope to find true love someday.

is it? IS IT? hmm may be...not all...
but it is true that peole can read me actually...like today i was down a bit and kak umi asked y u're looking so sad? hehe
i am learning to express my emotions in a good way so that no one thinks i'm such annoying person huhu
sharing your feelings with the one u trust is ok but LOTS of CRUSHES ???? loyalty is my attitude....or may be it s not haha

study~

atul,bnyk masa sangat ke sampai sempat buat kuiz ni?

Monday, October 19, 2009

sabar je la...

mencbr betul hidup saya skrg ni...mlm td ingt nk study tp saed pjm nota die nak salin kelas yang die tak dtg (alasan malas study)..tak dapat nk study saya pun lipat baju yang dah angkat dari ampaian sejak lunch sambil berborak dengan fathiyyah..abes lipat baju gosok baju untuk ke kelas pulak...tgk jam dah pukul 11.30..bukak buku..wa..tak ada mood nak study..ym sekejap..rakan-rakan semua baru nak start study juga..ada yang tengah siapkan report..hmm

hanum pulak datang nak pinjam nota...borak sikit dengan dia..saya baru sedar yang saya terlepas hari untuk hantar dokumen yang sangat penting!!!!!

EIT!!!! stands for engineering industrial training...wa...disaster..matilah aku macam mana ni..matilah aku...sumpah aku berkali2

patut hantar jumaat lepas tapi tak ingat lansung sebab sabtu ada exam dok pk exam ja..hanum kata tak pe esok try hantar..matilah aku (sumpah aku lagi)...mesti kene marah dengan kakak ofis yang suka marah tu..(beliau marah ada sebab kot atul!)

lalu saya pun tak dapat nak fokus apa dah...study pun tak masuk..lalu berhajat nak tido...get ready pakai selimut pakai tutup mata tutup semua lampu..tido
1 minit..2minit..3minit..5minit..15minit..30minit WA!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TAK BOLEH TIDO SEBAB RISAU....

lalu saya pun mencapai buku nota saya..dan start revision..baca dan baca akhirnya tertido di atas buku nota sendiri(tak kan buku nota saed)..kali terakhir tgk jam pkul 3 dah

..*music background*...
alarm pukul 5am..bangun tutup alarm sambung tido..
..*music background*...
alarm pukul 6.30..bangun tutup alarm sambung tido....WHAT!!!! dah subuh mak aih study tak habis lagi nih adeh..dengan pantasnye ambil tuala dan mandi..nasib baju dah iron

siap-siap dah pukul 7.(masih risau tentang resume)..buat air nesvita sebab lapar! alah 3 in 1 tu bancuh je dengan air panas..farhan pun tahu huhu...ok buku nota kat atas meja air sebelah kiri laptop depan buku nota...tangan ambil air nak kacau-kacau supaya cepat sejuk...dah kacau nak letak balik sebab masih panas nanti melecur lidah kalau minum.............

PAP!!!! terlepas dari tangan wa.......tumpah la segala gandum ke atas nota ku ...adeh laptop ku jua kene tempias adeh...dah lah tak hantar resume..tak study...air tumpah kene buku nota,buku kira-kira,buku nota kecik yang catik,earphone sony ericson ku dan paling sadis LAPTOP ku!!! walaupun dah buruk tapi amat penting seperti spec mataku...adeh dah tak study dah..yelah kene lap bagai...adeh..tak ada kain lap..dulu bawak pastu dah hilang..terpaksa pakai baju sendiri huhu..rasa macam nak nangis tapi tahan huhu

pukul 8 pergi kelas....on the way nak gi kelas tuh rasa macam nak call kakak nak spill kan..tapi baru je cari nama die kat my t700 tu air mata rasa macam dah nak mengalir..wa..terus simpan t700 balik ..sedih weekend tak balik sebab ada exam..sedih terlupa hantar resume and laptop kene nesvita macam2 lagi lah...(tak jadi nangis) tapi rindu ayan and ibu saya

start kuliah...ade lagi 5 minit kelas nak habis...assume kuiz tak ada..hati dah gumbira..sekali ada wa..... kesudahannya tak dapat jawab kuiz walaupun sangat direct question and exactly the same with the past year and sir dah ajar pun dalam kelas how to solve that kind of question..........sedih~ tula sapa suruh tak study....

tak tahulah nak conclude moral values...tak larat mata ngantuk badan penat...tidur malam tadi tak sempurna...sekarang sakit perut sebab makan lambat

petang pukul 2 settlekan resume dengan saed...habis kelas pukul 6 haih....sekarang dah malam nak gi buat keje kat bilik saed...


sabar je la...

Wednesday, September 16, 2009

malam 27 ramadhan

salam people

br sudah bace comment kat fb saed pasal ikan beliau yg bernama gunawan

gunawan..dah arwah dah..
Naxee Nazira
gunawan tu yang dah mati tu kan??ko rindu die eh..sabar ye.yg pergi takkan kembali.doakan die bahagia si sana
Nufa Suhaimi
sape gunaan tuh? ikan ke?
Saidatul Kamarudin
GUNAWAN laa.. arwah ikan kesayangn aku..huhu
Nufa Suhaimi
salah eja la..haha..arwah ker?..kesian tul


hahaha lawak ah..teringat bagaimana ikan beliau mati..adeh
tiba2 rasa nk buat himpunan kisah2 lucu saed

anyway..sedar x sedar mlm ni dah mlm ke-27 ramadhan
adeh..bnyk ke amalan yg dibuat mcm sikit dr time sy sekolah dulu
ade lg 3 malam marilah !

bj raye tahun ni xde huhu xpelah pakai tahun lepas punye
jubah ade 1 boleh la tu

last weekend sempat la juga tgk2 kat pkns shah alam tu..hmm mcm biasa setiap tahun meriah je pkns tu..

ni rumah x kemas lagi nih..ibu maaflah ye anak mu ini bnyk betul perangai peliknye
esok ingt nk lap tingkap ar tp mcm tinggi je tingkap tu haha
tgk r camne


Wednesday, July 22, 2009

new sem 09/10

salam people on the earth galaxy~

semester baru dah mula.wow...sgt mencbr credit hour yg bnyk!!..slang lecturer yg x dpt nk catch up lg..nmpknye kene bekerje keras! sedih sbb kene saman dgn mahallah padahal x amek short sem pun mcm mane tu?? saman tu bertarikh short sem

antara respon2 dr rakan-rakan setelah atul bercuti selama 3 bulan...
respon 1 = atul makin sehat..ko mkn ape?
respon 2 = atul dan saed seperti 2 bulan yg berjalan
respon 3 = atul tembamnye ...*sambil mengembungkan pipi beliau*...
respon 4 = atul n saed makin mok-mok

wa..sob3..marilah bersenam..bersenam..bersukan..berekreasi bersama keluarga...

assigntment dh dpt dan sgt....bnyk!!!

duit dah kering setelah berbelanje ke western australia namun ade khabar gumbira dr nazira
duit dah masuk~ kyaa!! esok nk gi check la

esok ade lab 8.30..sgt mencbr nk bangun n mandi seawal 7 pagi setelah bercuti 3 bulan
alah bisa tegal biasa
sehingga berjumpa lagi~

Tuesday, July 7, 2009

salam

sahabat sekalian,

saye perlukan ilmu

bagaimanakah untuk khusyu' dlm solat?

apekah doa terbaik selepas solat?

Friday, July 3, 2009

apekah rancgn tv kegemaran anda?

i couldn't sleep tonite so i'm trying to do something other than just looking at the ceiling
so i have a question here what is your favourite subject in school??

my favourite subject is accounting..i was like fall in love in accounting. maybe because my tuition teacher skill of teaching is excellent like son goku trained son gohan

and i hate physics so much, but sometimes we are not meant to do what we love.

the next question would be what is your hobby during your primary school

i was well trained by my brothers since i learn ABC..
i love to read dragon ball Z very much yup we have the collection until the final episode which is 43 but not anymore..some missing
at that time they are crazy bout sega,playstation
i used to play sega,playstation,Xbox
so cool when you have many brothers
unlike my sister
she likes to go out,shopping..meeting with friends
i hate crowds..make me tense,dizzy hahaha
suffer in silence i am

and when i was in standard 6 i like to read detective conan up until now
that little kid conan is very slow..when he's going to be shinichi like forever??poor Ran.i always like them as couple but heiji is still the best
cause everytime i look at heiji i smile
and i love when he fight with kazuha kyaa!

like other typical female teenager tv is like a magic box
there are so much series i watched like dawson creek,popular,rosswell
duh..i don't know y i watch that kind of tv drama
plus hindustan,winter sonata

the thing that i want to say here is right now i'm addicted to house!! yeay
a bit grey's anatomy
the doctors yup admire them though i don't understand much the terms and condition they applied cause i couldn't digest biology
but i enjoyed the series very much

so what am i thinking now is how to connect my sentences?
man..i am so bad in essay trust me
nazira is so good in essay cause whenever u read it it flows smoothly
ok i'm out of the topic i guess
but i think this is merepekking episode 2



Wednesday, June 24, 2009

hmm

kakak n ibu saye ckp saye makin gemok...Photobucket

Sunday, June 21, 2009

discipline

today i read newspaper..it is very rare of me to read newspaper cause it makes me yawn every time i read the lineshuargh~!!..then i'll feel sleepppy..but today is different..i was like shock of myself hahaPhotobucket

it is about a magnificent woman; Securiforce Sdn Bhd executive chairman Datuk Maznah Hamid. i was attracted when she said about discipline.

masalah utama orang kita ialah disiplin.perniagaan seperti ini beroperasi 24 jam sehari. kesanggupan untuk mengorbankan waktu tidur memerlukan disiplin yang tinggi
she is right. i couldn't agree more haha. crystal clear that discipline is very important subject in life. u need it to finish ur job on time. u need it to achieve ur goal.

i wish i could be like her..i am always procrastinate my work and that is not good..cause it will stress me up at the end of the day but what to do..to throw away this dark side of me really need a mount of effort muahahaha..try to be matuared,responsible,disciplined and patient but it turn out the other way..*please find the antonyms for those attitude. it's a homework do now! a.s.a.p*

Friday, June 19, 2009

wine,sultanah,nougat and chocolate

nampak tak benda yg berputar tu?that is how they make chocolate i guess..

ladang anggur for wine..ladang ini sgt luas..and milik persendirian..

nougat...milk product..mcm choc but not choc

ade gak yg jd sultanah...mari2 makan

caversham

mari melawat kangaroo n koala..tempat ini sgt jauh dr rumah mak cik saye..

koala baru bangun tido..

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.............

an old kangaroo..

x dpt nk dukung koala....

ilama n keldai..heee-hou



kanga is lepaking...

ye...mari naik unta...yeeha!..riding a camel with my cousin

Sunday, June 7, 2009

rose garden


merah kuning..selangor hehe

wah..tak sangka ade gak org bc blog saye..(afu la tuh hehe)Photobucket

the next day we followed uncle. first, we sent ina and nazmi(cousins) to school..then we went to rose garden..yeah~ very near to my aunt's house hehe..bout 10 minutes..

lots of roses..colourful roses..unfortunately it is not spring but autumn..if it is spring it would be more wonderful so tangkap je la mane yg dpt..pink,red,yellow,orange,white

semuanye wangi..seriously x pernah fikir flowers smell like this(kuno nye la saye)..kalu nk tahu yg merah darah tu la yg palinggggggg wangi...best r..segar dari ladang(kebun jer pun)

sila lah menikmati keindahan roses di bawah ini hehe



flowers and choc really not me..i am more to comics,musics and movies

but people change..who knows maybe 1 day
this girl will change..to be better..1 fine day
i'll be back...
bnyk sebenarnye tp x amek gambar sgt sbb pk nk dtg lagi but the 2nd time kitorg dtg kan bunge die tinggal sikit jer hmm...pastu ade sekali tu kan lalu dpn rose garden ni kan bnyk pulak roses..adeh x fhmPhotobucket

so...what would be next?

Friday, June 5, 2009

perthh...peaceful place..=P

19/05/09 our journey begin...hehesuperman

bersama kakak..bumi perth saya jejak..x pernah terlintas untuk melihat bumi Allah yg indah ini tp doa untuk melihat bumi Allah yg luas memg menjadi cita2...

kunjungan ke perth bertujuan melawat mak cik saya yg sambung belajar di university western australia sambil berjalan2 mengisi cuti sy.

kami disambut dgn kedinginan musim autumn...
subhanallah indahnye bumi Allah ini...nyaman..peaceful..
hari pertame kami diisi dgn melawat ke UWA

this is the first time i ever seen an open and wide university..i dunno bout other uni except in malaysia ..
uni ni sgt best sbb kite boleh masuk kwsn uni ni wpun kite outsider..environmnt die sgt selesa n dkt dgn swan river..so after class kalau nk lunch kat tepi swan river pun boleh..or study group bwh pokok kt swan river..even bbq pun disediakan..cayalahnazmi memperlihatkan bakatnya


BBQ-ing bersama rakan seperjuangan aunt saya..

the next place is rose garden

Tuesday, May 12, 2009

merepekking

aku berlari..dan terus berlari..pagi dan petang aku berlari...
ini saje yg mampu aku lakukan..ape lagi yg terdaye aku lakukan..
aku buntu...aku keliru..kau pergi dari hidupku..

tak pernah walau sehari pun berlalu..tanpe aku mengingatimu
aku teruskan larian ku
aku penat..aku lelah..
namun bayanganmu tetap menjelma
seperti lagu aizat af..
Ku cuba redakan relung hati,
Bayangmu yang berlalu pergi,
Terlukis di dalam kenangan,
Bebas bermain di hatiku….

aku terhenti...di meja makan ku
aku cuba makan nasi minyak yg kakak iparku belikan
x ku rase minyaknye..namun ku teruskan jua suapanku
aku makan taufufah yg ayah aku beli
x ku rase manis gula hitamnye
oh...aku teruskan suapan ke-3 ku

aku terus berlari
seperti berlari di tepi pantai nan indah
walau hakikatnye di tepi semak samun je
kaki ni terus berlari
aku cuba mencari semangat yang hilang
dulu kau ade untuk aku luahkan kerisauan
semenjak kau pergi..aku sering depresi
aku mencari diri aku yang dulu
diri aku yang penuh dengan cita2,impian,harapan dan semangat

namun sering aku temui
sejak kebelakangan ini
diri aku yang terlentang di ruang tamu rumah arwah nenekku
lesu..longlai..
ke mana aku yang dulu telah pergi?

hari ni je hampir 10x aku bersin
risaunye aku...influenza lah katakan
semoga Allah panjangkan umurku
masih sedikit amalanku...bnyk pula dosaku

bagitahu aku cara agar aku bisa teruskan hidup
aku mencarimu...seperti mencari harta karun
namun kau tak tinggalkan jejak pun
aku bukanlah detective conan yg bijak merungkai ribuan kes
aku bukanlah inspector gadjet yg mempunyai segala kelengkapan
aku hanyalah aku seorang gadis kampung

aku teruskan larianku
melarikan diri dari peristiwa2 lalu
walau x berjaya aku terus berlari

sesungguhnya takdir Allah x pernah kita jangka
satu hari itu
kau hadir didepanku
aku lihat kau dari jauh
aku macam x percaya
tapi itulah kau..ya..kaulah itu
aku lega...
aku terus makan roti canai telur
sebab ayah aku x bagi makan roti canai kosong
aku pun tak tahu kenapa

kita bertemu walau sekejap
mungkin cuma cebisan saje
pertemuan kite dalam cerita kehidupan ku
sehingga kini aku masih lagi
dalam larianku...


bosan la....sebab tu merepek...

Friday, May 8, 2009

perkara yg anda takut

apekah perkara/keadaan/benda/makhluk yg anda paling takuti?

1. mak mentua

2. time bersalin

3. repeat papers

4. sakit gigi

5. hantu

6. kematian

teringt 1 talk yg wajib pergi kt uia..speaker yg mulia tu ckp kite x perlu takut mati sbnrnye

bahkan kite sepatutnye bergembira untuk berjumpa dgn Allah....

takut sbb bnyk buat dose...

Tuesday, May 5, 2009

the 8th interschool debating championship

last paper aritu 18th april..pastu aishah ajak join jd committee welfare untk program interscool debating kan..start 20th april till 29th april kat uia gomabak
ni final round
star vs smi hidayah

program ni under uia la n bdk2 aikol yg lead..kalau nk tahu A.I.K.O.L tu stands for ahmab ibrahim kuliyyah of law (poyo x?hehe)..tu name kuliyyah budak2 law..kalau engin xde name gah mcm tuh
kuliyyah of engineering sudah..

well..ramai gak yg jd committee welfare ni..n job kitorg ialah untuk meng-usher bdk2 sekolah..kira seorg committe pegang 1 sekolah..1 sekolah hantar 4 org pelajar..so sy dpt sekolah menengah taman ilmu dan budi..sekolah sebelah uia juga sekolah under uia hehe..
starting time ni briefing kt mootcourt

my job kene bwk diorg ni gi sidang2 debate tu..interschool debate ni ade malay n english..sy jg malay..tido~bro.wadi tgh membentangkan visi&misi die kt dpn

tgh tgu lift ntk angkut kerusi n meja ke level 4
ceria~

best la tgk bdk2 yg hebat berdebat ni eg kisas(kacak dan bercahaya),semesti,tKc,smap kajang,sTaR,mRc,mckk,seri puteri dan lain2..

n dr program ni bnyk la yg sy belajar antaranye kene bnyk bersabar,rase mcm kakak menjaga adik,penat x sgt,mcm2 karenah manusia ni..em sy perasan diri sy ni masih terlalu bnyk kekurangan dan kelemahan..

tp itu semua pengalan kan..so terus hidup dgn ceria~
lagu tema committee welfare ialah lg wonderpets huhu malunye nk nyanyi..siap buat gaye comel yg letak tgn ats kepala lagi hadoyai....mcm la hape haha..malu3x
cover girl~

ade la bbrp pics yg sempt dirakam kan enjoy~



i'm listening your honourable judge

sorry r xde pic dak2 tu tgh debate ssbb time debate kan usher2 ni kene jd timekeeper so xboleh r main2 kan hehe..

dlm tgh2 championship tu berlansung kan ade la some of cmtee yg peka dgn words yg dilontarkan oleh debators ni..sempat la gak amek some words from whiteboard kt O.R kitorg

bologs :
terdaru - terdiri

cetul-cetul - betul-betul

akang - akan

mitsubushu - mitsubishi

juna - guna

supiker - speaker

kepengalan - pengenalan

najab - najib

hahaha bnyk lagi yg diorg lontarkan n kelakar betul...
bekerja dgn riang~

jadi

nadiatul melaporkan dari aikol uia..salam

Friday, May 1, 2009

~ weng...~

salam
lame x post entry baru..last post time final exam n now result dah kuar which is very dissapointed..tp alhamdulillah semua lulus..tu la sape suruh bnyk main,bnyk buat dose, kurang amalan, malas belajar,ingt dah pndi sgt ke?..pointer dropped gedebak gedebuk gedebik..dush!

rata2 semua member pun pointer dropped..skrg tgh dilema nk buat short sem ke x..boleh pulak time org berebut2 nk add subjek time tu la tertido senegal nye

actually time tu baru habis program kt uia penat kemas brg berhujan lebat lagi..then drive balik ke rumah...hadoyai penat2..

program tu ialah inter school debate...tu karang la sy buat ulasan krn sy sgt x teruja skrg untuk mengulas dgn lebih lanjut..rase mcm nk buat sesuatu yg melegakan hati tp xtahu ape...lol

Sunday, April 5, 2009

final exam...

2 paper dah dijawab ade lagi 3 paper
ya ALLAH mencabarn

dapat motivation card dr my rummet

farah bg sebab die tgh bosan asek study jer...thank u so much hehe

exam susah...coming papers ni lagi susah dah la markah semua teruk2 hmm tak tahulah..takut sgt..risau2..kalaulah sy sepandai isaac newton..

Wednesday, March 4, 2009

award dari fatem


culik diri sendiri skjp dr kesibukan kerja yg membukit, nmpk mcm boleh release stress

[tag1.jpg]
Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda.

nur fatema
she is 1 of my best friends
die selalu perasaan cute
independent(true)
suke manga,anime,japan and stuff
nice and helpful


Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih pemenang seterusnya.

1-selalu homesick..balik rumah everyweekend

2-suke baca novels, comics. kalau tgk cerita cpt bosan

3-selalu pinjam comics member

4-suke tido kalo boleh nk tido 15 jam sehari tp org ckp tido boleh memendekkan jangka hayat kita

5-pemalas(so true)..suke buat kerja last minute.x boleh lupe dulu cik mat ckp atul ni selalu x siap kerja hehe

6-jarang minum ais after lunch. friend A maybe fikir atul ni kedekut. friend B maybe ckp bagusnye atul.the fact is that sy akn flat everytime minum ais waktu tghhari.consequence die sy akn rs lesu,pnt,xde energy nk gi kelas.kat uni minum air kosong bile balik rumah bantai air manis.

7-spending more time at home than outside.(kat luar matahari panas :-p)

8-x sabar. cpt marah.(nazira&aisya ckp atul ni ade angin die)

9-ramah sket tp susah nk rapat.(sume org pun mcm tu kot)

10-lack of confidence(should be 1st ranking i guess)

Tuesday, March 3, 2009

Allah bantulah kami

td ptg meeting ecesa..fuhhh boss nk migrain dah..asst boss muke panjang dah..dah berminggu cr co x settle tired of being rejected...semua org pun penat...

ya Allah permudahkan lah segala urusan kami di dunia dan akhirat.aku mohon hanya pada-mu,hanya kau yg aku sembah

homework berbukit-bukau tunggu nk ditarah lalalala
-project lab1-construct circuit-report-poster
-asgmnt ungs
-asgmnt parenting
-signal
-math
-emt
-report lab

no title


-->
There is 1 class that I fear the most this semester. commu and c.i.e student call it microp for short. It stands for MICROPROCESSOR AND INTERFACING. The lecturer is too brilliant and genius. He is a Malaysian(I knew that in the middle of this semester, I thought he is a foreigner in the 1st place :-P) I don’t even understsnd the joke he made in class. He is quite scary for me I don’t know what others think of him but during lab session he is acting so nice and helpful. i don’t know y?weird…~
My midterms all getting worse and worse. Screwed up this semester. don’t know what’s gonna happen to me..aaaaa..Allah
Saya selalu berharap yg sy akn study setiap hari bkn study bila nk exam..contohnye isnin belajar topic 2.11 generating a memory address pastu balik bilik bkk buku text n read la the whole thing under 2.11 tp tu hanyalah perancangan hakikatnye sy selalu study last minute dan sbb itulah ibu membebel kat sy dr sekolah smpi ke uni.
“diya,jgn buat kerja last minute” kata ibu
Alahai ibu…
Dan sem nisgt teruk..everything teruk tak tahu kenapa?ade jwpn tp xtahu knp x jumpa..
Class signal td x fhm ape dr.sigit ajar fourier transform??lg 20 minit b4 class end die sengih2
“saed, aku rase die senyum ade gaye nk buat pop kuiz la” sy ckp kat best friend sy.
Saed sengih je.sekali betul la die buat pop kuiz hampeh betul.
After signal is math,check hphone ade msg from rajin
‘do undrstnd wats going on?it seems ur lost lyk me.lol’ rajin the who-love-to-ask-questions student.

Tuesday, February 24, 2009

sibuk

dah lame rasenye x tulis kt blog ni.waktu berlalu dgn sgt pantas.skrg dh bulan 2 nk masuk march.final exam on april.wow..almost semua member pun mengadu..cptnye nk final xsedar pun.mane nk sdr kalau diri asyik ditimpa dgn asgmnt,kuiz,zillion of classes memanjang..too hyperbola i guess but that's the truth..

dan hidup x selalunye indah untuk dijalani..adakalanya kita dilanda conflict...prsefahaman yg dicari..dan disitulah letaknye kelemahan dan kekuatan kita
andai kita lemah kita bisa jadi gila.disitulah letaknye agama kita agama Islam yg guide kita supaya kita x lakukan perkara2 yg x sepatutnye.disitulah letaknye nilai persahabatan.bkn sng nk cr sahabt yg sekepala.semua org mempunyai kepala sendiri yg isinya berbeza..ade yg nk ikut kepale sendiri.ade yg berserah je.ade gak yg consider perasaan org lain.

bbrp minggu ni sgt sibuk dan penat.midterm exam melanda dan sgt susah soalannya.sy sdg menyiapkan hati,fikiran,jiwa untuk merasai kesedihan,kekecewaan,frustration(isn't it the same word?) krn sy pasti markah yg sy perolehi tidak akn menggembirakan.ini bknnye 1 doa.tp ini satu rasa yg mana kite diri sdri boleh tahu mcm mane result exam yg kite jwb tu.cemerlang atau tidak.

oh sy tidak tahu ape mcm mane result sem ni...semoga sy lulus dgn cemerlang semua courses dlm communication engineering ni dan ijazah yg segulung tu dpt sy persembhkan kpd yg berbahagia AYAH dan IBU tercinta yg disentiasa dihati.call me an anak manja or what but that is me.

Monday, January 26, 2009

handphone buat hal

malam td mkn besar...hahaha org cina yg raya kita pulak yg lebih kan..=)
makan udang,ikan,ketam,sotong,tom yam,kerang pergh cambest la yahap gaban..spend quality time with family lagi..
done with the eating..check hphone ade msg masuk..it's from kiah...nk reply suddenly hphone hang..hadoyai...pastu nk call je la kan..nk gi phonebook pun x boleh..hphone tu mcm bengong jer..lastly kiah yg call..ckpla sorry hphone hang...pastu suddenly hphone tu loudspeaker sumpah sy x tekan pun butang loudspeaker tuh...crazy la phone ni...
takkan nk beli baru kot..duit ade tp masalahnye malas nk usha hphone xde mood kang sauk je mane2 rugi plak..aishah n nazira br beli LG cookie nampak cambest..tp bgman kate it is not user friendly tho..adeh malas betul la nak gi beli hphone..boss bg arahan pun x bole nk bc alahai
fatem suggest phone untuk aku dey...

untuk menambahburukkan keadaan jam pulak mati...asl la semua nk pow duit sy ni huhu

Saturday, January 24, 2009

pelik ke aku

td pagi call zaza roommate time matrik dulu..borak punye borak..die ckp "atul,ko ni pelik..dr dulu lagi hahaha.."
sy bgtahu die knp sy x balik rumah lagi..cdg nk buat keje dulu tp dr semlm asyik tido je..pelik ke kalau semua bdk balik tp sy x balik..kalau semua org busy n x balik tp sy pulak balik rumah?..bukan zaza je nazira,saed, pa'an ramai lg ckp sy ni pelik tp sy rs x pun... biase jer haha

rindu kat zaza...kalau die bc blog ni mesti die terharu la..

keje to do
1-report experiment 2
2-report experiment 6
3-report experiment 7
4-report experiment 8
5-report mini project
6-assignment#2 math
7-assignment microP
8-quizzes lagi

hadoyai nak nangis uwa....
last wednesday..gi cac(cultural activity centre aka dewan uia la) ade KERIE 08 exibition projek2 yg dbuat oleh lecturer2 uia ni..tgk je pinar2 mata coz x fhm haha
terus rasa nak cpt2 habis belaja...
last week time kat majlis kahwin lina..sy ckp la kat kakak2 ipar sy wa..bnyk nye keje nk settle penat la..then diorg reply "diya,keje nanti lg penat..kene marah lagi huhu"
baiklah kakak2 ku..sy akan cube bertahan..

tak faham la belajar signal, microp, emt only math je yg bole regist kat otak ni sedey r..
skg kat uia lagi.x balik umah petang karang baru balik dgn abg bun n kak aida..sunyi je kat sini..peace..x serabut macam circuit2 kat lab yg sy n saed kene construct 2 kali seminggu..x serabut mcm graf2 kat class signal..x serabut mcm gambarajah microprocessor 8088 & 8086..x serabut mcm mane nak cari charge density ke..x serabut nak tahu hubungan perintang n capacitor

ape la sy merepek ni...

Sunday, January 4, 2009

ku seru sEmAnGaT

semester baru dah start 22 dis 2008..inilah semester ke 5 di uia gombak..juga sem ke2 dlm majoring engineering in communication.

minggu ni minggu ke3 tp rasa malas tu menggunung tinggi..rasa tak bersemangat je..nak buat ape ni?petang ni nak balik uia alahai malasnye nak balik..

rasa nak bernafas pun susah asyik tersekat je(metaphor je ni)..bagaimanalah caranya agarku bisa menikmati hidup ini dgn lebih ceria..dan bersmgt..ku kelayuan..

atul..be strong!! perjalanan masih jauh..cita-cita belum tercapai..jasa belum terbalas..tanggungjawab lagi..Allah..

Friday, January 2, 2009

doa untuk kejayaan ISLAM di GAZA

sedih saat menatap wajah2 kanak2 yg terkorban dibedil bom israel BANGSAT.bagaimana manusia dewasa itu yg kononnya pergi ke sekolah seolah-olah tidak mempunyai otak.walau punya otak sekalipun tidak mampu digunakan untuk berfikir.israel seolah-olah seronok meminum darah-darah penduduk palestin...kanak2,wanita, dan org tua..merekalah yg menjadi mangsa

cuba kita baca berita2 yg dilaporkan oleh akhbar2..kita bandingkan antara hamas dan israel la'natullah itu..bagaimana serangan hamas hanya untuk melemahkan israel,jumlah yg terkorban cuma sedikit.namun israel..bukan shj berpuluh2 bom namun sasarannya kepada semua x kiralah kanak2,wanita atau org tua malah kediaman dan hasil tanaman juga.dan jumlah yg syahid beratus2.hamas melancarkan bom atas sebab tindakan israel yg menyekat segala bantuan yg dihantar untuk palestin..pasukan medic turut dibom.http://www.palestinkini.info/...

betapa dalam Islam kita di ajar adab berperang antaranya..jangan membunuh kanak2,wanita dan org tua serta jgn merosakkan pokok2.padanlah mereka itu kafir belaka..namun tiadakah belas sesama insan?kanak2 itu pun mahu hidup.sdgkan ALLAH yg BERKUASA itu turut pemurah kpd hamba-NYA yg tidak menyembah-NYA..

wahai muslimin dan muslimat sekelian dunia ini penuh dgn duri jgn terlalu leka dgn duniawi
kita perlu mengambil tahu keaadaan saudara kita yg lain krn jika kita tidak berbuat demikian kita bukanlah sebahagian dr mereka...doakanlah..untuk mereka..peace

ISRAEL BANGSAT X ADA TANAH RAMPAS TANAH

Thursday, January 1, 2009

1 jan

salam
semalam balik dr uia atas jalan tu saya usha la kete2 lain...hampir semua penumpang kat seat belakang pakai seat belt...yup starting 1 jan kene la pakai ibu kata dah beribu yg kene saman huhu sapa patut disaman?pemandu or org yg dok belakang?huahuahua

khamis cutikan?so ingt nak balik rumah hari sabtu sebab bnyk keje nak kene buat..bersihkan kipas kat bilik di kolej..basuh baju...balut buku..assignment..ulangkaji...lab report..latihan....bangun je pagi2 tu nampak sesuatu atas meja studi.terima kasih untuk rakan2 ku yg pure2 comel(aku x faham knp rakan2 begitu??)

so khamis pagi settle segala kerja pembersihan.buat lab prelab jap.noon pegi lunch.ptg tu dah bosan...call ayah ckp nk balik...dan sy terlupa yg ianya khamis..hari khamis ada tahlil kat surau..ayah x dapat gi la kalau amek sy..hai la

nak balik tu jammed kat kawasan permainan layang2...sabar je la...

last week beerjalan2 di tasik dgn farhan n kami nampak ni
pelangi

cantik kan...??han yg nampak mule2 dulu